Smågods

 • Petter Skoglund Nordic Supply Chain Meeting
  Hallå där...

  ...Petter Skoglund, projektledare för Nordic Supply Chain Meeting (som fram till i år hetat PLAN-konferensen), 18-19 april på Chalmers i Göteborg – med internationella och nationella stornamn i talarlistan.

  Vad är Nordic Supply Chain Meeting?
  – En tvådagars utbildning i hur de allra bästa tänker om supply chain i dag. Besökarna ska få värdefulla konkreta kunskaper, fikastories och tankenötter. Vi har inga betalande föreläsare utan alla talare är utvalda för sin kompetens, vilket vi tycker är en kvalitetsstämpel. På vissa event kan det bli väl mycket sälj.

  Finns materialstyrning med på agendan?
  – Absolut. William ”Gus" Pagonis kommer och pratar om hur han som armégeneral ledde hela den amerikanska logistiken under Gulfkriget – och om lagerstyrningen i Sears 1500 butiker.  Mark Spearman pratar utifrån sin bok Factory Physics – om hur varje del av en fabrik ska byggas för att det ska bli rätt.

  Vilka höjdpunkter ser du själv mest fram emot?
  – Får jag säga helheten? Våra talare täcker in hela kedjan: IKEA:s Cecilia Johansson, Mats Rignell från Atlas Copco, Tetra Paks Johan M Nilsson, Magnus Hellsten och Mark Hallum från Volvo Cars
  Mer om talarna på Nordic Supply Chain Meeting 

 • LinkedIn

  Prata med oss!

  Förutom att lyfta fram goda exempel inom materialstyrning, driver Oh Wilson även ett debattforum på LinkedIn.

  Vill du också vara med?
  Ansök om medlemskap i Oh Wilsons LinkedIn-grupp här

Veckans ord

 • Eftersläp

  Den beläggning som kommer
  från order som enligt plan skulle varit utförda men inte är det kallas för
  eftersläp. Det redovisas ofta både per produktionsgrupp, fabriksavsnitt och
  totalt per fabrik, och är en del av orderstocken.

   

Nyheter > Orkanen Sandy rådde inte på detaljhandeln

Orkanen Sandy rådde inte på detaljhandeln

När orkanen Sandy drabbade Nordamerikas östkust var det många som förutspådde ett tufft sista kvartal för USAs detaljhandel. Julhandelns vinst var kalkylerad till endast 0,7 procent för detaljhandelsföretag som Macys Inc. och Abercrombie & Fitch Co. 

Nu visar det sig istället att kontrollerade inventeringar inför julruschen har hjälpt företagen till positiva resultat och mindre behov av att rea ut lager. Analytiker uppskattar med hjälp av branschindex S&P 500 att genomsnittsvinsten för detaljhandelsföretag kommer hamna på runt 13 procent för det sista kvartalet 2012.

– De återförsäljare som gjort bra resultat under julhandeln har gjort ett utmärkt jobb med sina lager. De har planerat sina kampanjer noga för att säkerställa lönsamheten, säger Megan Donadio, detaljhandelsstrateg på Kurt Salmon i New York.

– I dag använder allt fler återförsäljare sofistikerade analysverktyg för att planera kampanjer, då kan de bättre bestämma hur mycket de ska beställa baserat på hur den tidigare försäljningen gått och hur efterfrågan ser ut i branschen, säger Megan Donadio.

Återförsäljarna har blivit bättre på att hantera sina lager de senaste åren, det gör att de slipper rea bort sina produkter för att förhindra att varorna hopar sig. Många av dem har tvingats bli mer kreativa, mycket för att klara av en förväntad säsong av minskad efterfrågan.

Läs hela artikeln i The Windsor Star om lagerstyrning i detaljhandeln.

Bild: CC Flickr/That Hartford Guy

Kommentarer

Plain text

By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.