Smågods

 • Petter Skoglund Nordic Supply Chain Meeting
  Hallå där...

  ...Petter Skoglund, projektledare för Nordic Supply Chain Meeting (som fram till i år hetat PLAN-konferensen), 18-19 april på Chalmers i Göteborg – med internationella och nationella stornamn i talarlistan.

  Vad är Nordic Supply Chain Meeting?
  – En tvådagars utbildning i hur de allra bästa tänker om supply chain i dag. Besökarna ska få värdefulla konkreta kunskaper, fikastories och tankenötter. Vi har inga betalande föreläsare utan alla talare är utvalda för sin kompetens, vilket vi tycker är en kvalitetsstämpel. På vissa event kan det bli väl mycket sälj.

  Finns materialstyrning med på agendan?
  – Absolut. William ”Gus" Pagonis kommer och pratar om hur han som armégeneral ledde hela den amerikanska logistiken under Gulfkriget – och om lagerstyrningen i Sears 1500 butiker.  Mark Spearman pratar utifrån sin bok Factory Physics – om hur varje del av en fabrik ska byggas för att det ska bli rätt.

  Vilka höjdpunkter ser du själv mest fram emot?
  – Får jag säga helheten? Våra talare täcker in hela kedjan: IKEA:s Cecilia Johansson, Mats Rignell från Atlas Copco, Tetra Paks Johan M Nilsson, Magnus Hellsten och Mark Hallum från Volvo Cars
  Mer om talarna på Nordic Supply Chain Meeting 

 • LinkedIn

  Prata med oss!

  Förutom att lyfta fram goda exempel inom materialstyrning, driver Oh Wilson även ett debattforum på LinkedIn.

  Vill du också vara med?
  Ansök om medlemskap i Oh Wilsons LinkedIn-grupp här

Veckans ord

 • Eftersläp

  Den beläggning som kommer
  från order som enligt plan skulle varit utförda men inte är det kallas för
  eftersläp. Det redovisas ofta både per produktionsgrupp, fabriksavsnitt och
  totalt per fabrik, och är en del av orderstocken.

   

Om Oh Wilson

Oh Wilson – en mötesplats för lönsammare affärer

R. H. Wilson är utan tvekan en central figur inom modern logistik. Det var denna konsult som i Harvard Business Review 1934 presenterade sin inflytelserika metod för uträkning av optimal partistorlek – baserad på en formel skapad av F. W. Harris två decennier tidigare.

EOQ- eller Wilson-formeln är närmast att betrakta som en grundlag för materialstyrning, men logistik som utmaning och värdeskapare är en fråga som följt människan sedan hon första gången började förflytta sig.

Vid det här laget har vetenskapen och näringslivet utvecklat lösningar som den gamle Wilson knappast skulle ha kunnat drömma om. 

Oh Wilson är ett fristående redaktionellt webbmagasin som kärleksfullt klappar den gamle visionären på huvudet, för att därefter visa var hans kunskapsområde befinner sig i dag. Vi berättar om hur moderna lösningar inom vetenskaplig material- och inköpsstyrning kan ge såväl ökad lönsamhet och minskad kapitalbindning, som högre leveransförmåga och bättre service.

Vår uppfattning är att frågor om materialflöden alltför sällan diskuteras inom det svenska näringslivet. Vi upplever att det råder okunskap om vilka enorma vinster som effektiv materialstyrning kan generera. 

 

Oh Wilson är startat och drivs av konsultföretaget Promosoft. Det redaktionella arbetet för Oh Wilson sköts av Matter – en byrå för redaktionell kommunikation – och styrs av en detaljerad plan. Planen utvärderas och är skapad i samråd med vårt redaktionsråd. I rådet ingår Patrik Jonsson, professor i Logistik och transport vid Chalmers tekniska högskola, Stig Arne Mattsson, adjungerad professor i Teknisk logistik vid Lunds universitet och mannen bakom LagerstyrningsakademinNils Robertson, vd Promosoft, samt Andreas Grundsell, försäljnings- och marknadsföringschef på United Log.

 

Varför startar Promosoft ett oberoende medium? 

Enligt vår analys är bästa sättet att stärka Promosoft som företag att lyfta hela kunskapsområdet materialstyrning högre upp i företagsledningarnas medvetanden. För att göra detta vill vi sprida kunskap, porträttera duktiga människor inom akademin och ute på företagen samt, inte minst, genom att visa på goda exempel.


Betyder det att ni bara kommer att skriva om Promosofts kunder?
Naturligtvis inte. Allt som faller under "materialstyrning och lönsammare affärer" är vårt bevakningsområde.

Har du förslag på goda exempel? Vill du bidra till utvecklingen av Oh Wilson?
Kanske vill du till och med sitta med i vårt redaktionsråd?Hör av dig till oss i så fall. 
Redaktörerna för Oh Wilson finns på Matter och du når oss på:

redaktion [snabel-a] ohwilson.org

Det svenska näringslivet behöver mindre kapitalbindning och bättre lönsamhet. Med strategisk materialstyrning kan det ske och det är det Oh Wilson vill lyfta fram. Hoppas att du vill följa med på den resan.

Kontakt
redaktion [at] ohwilson [dot] org
Innehållet skapas av Matter. Ansvarig redaktör: Emil Carlsson
Initiativtagare Promosoft: Nils Robertsson, vd.