Veckans ord

 • Eftersläp

  Den beläggning som kommer
  från order som enligt plan skulle varit utförda men inte är det kallas för
  eftersläp. Det redovisas ofta både per produktionsgrupp, fabriksavsnitt och
  totalt per fabrik, och är en del av orderstocken.

   

Smågods

 • Petter Skoglund Nordic Supply Chain Meeting
  Hallå där...

  ...Petter Skoglund, projektledare för Nordic Supply Chain Meeting (som fram till i år hetat PLAN-konferensen), 18-19 april på Chalmers i Göteborg – med internationella och nationella stornamn i talarlistan.

  Vad är Nordic Supply Chain Meeting?
  – En tvådagars utbildning i hur de allra bästa tänker om supply chain i dag. Besökarna ska få värdefulla konkreta kunskaper, fikastories och tankenötter. Vi har inga betalande föreläsare utan alla talare är utvalda för sin kompetens, vilket vi tycker är en kvalitetsstämpel. På vissa event kan det bli väl mycket sälj.

  Finns materialstyrning med på agendan?
  – Absolut. William ”Gus" Pagonis kommer och pratar om hur han som armégeneral ledde hela den amerikanska logistiken under Gulfkriget – och om lagerstyrningen i Sears 1500 butiker.  Mark Spearman pratar utifrån sin bok Factory Physics – om hur varje del av en fabrik ska byggas för att det ska bli rätt.

  Vilka höjdpunkter ser du själv mest fram emot?
  – Får jag säga helheten? Våra talare täcker in hela kedjan: IKEA:s Cecilia Johansson, Mats Rignell från Atlas Copco, Tetra Paks Johan M Nilsson, Magnus Hellsten och Mark Hallum från Volvo Cars
  Mer om talarna på Nordic Supply Chain Meeting 

 • LinkedIn

  Prata med oss!

  Förutom att lyfta fram goda exempel inom materialstyrning, driver Oh Wilson även ett debattforum på LinkedIn.

  Vill du också vara med?
  Ansök om medlemskap i Oh Wilsons LinkedIn-grupp här

 • Hilda Hultén, Intelligent Logistik
  Hallå där...

  ...Hilda Hultén, ny medarbetare på Intelligent Logistik – som sjösatt ny fin webb och inlett samarbete med Oh Wilson. 
  Vad ligger bakom satsningen och samarbetet?
  - Att satsa på webben och sociala medier är en förutsättning för att hålla sig à jour med sin bransch. Att samarbeta med andra bra informationskanaler är en självklarhet för oss som vill fungera som en mötesplats för branschen, och Oh Wilson är specialiserade på materialstyrning vilket är ett av våra viktigaste bevakningsområden. Dessutom håller innehållet hög kvalitet.  
  Tack! Vilka heta trender ser du i branschen just nu?
  - Inom lager sprider sig röstbaserade system till allt fler användningsområden, efter att traditionellt mest använts inom lagerplock. Att företag tenderar att få ökad kontroll över försörjningskedjan, in-sourcing av logistiken och att produktion flyttas tillbaka till Sverige är andra spännande trender.
  Vilka frågor tycker du borde få större utrymme i debatten?
  - Utbildning! Logistiker behövs i alla företag och logistikstudenterna formligen slukas av arbetsmarknaden, men det är fortfarande få gymnasieungdomar som vet vad logistik och materialstyrning är och vad det är bra för. Branschen behöver hitta sätt att nå den framtida arbetskraften. 
  Vilka föregångare eller inspiratörer har du fått störst kickar av den senaste tiden?
  - Bland svenska företagsledare tycker jag man ska nämna förra årets leanpristagare Christian Silvasti, som lyft Emballator Lagan Plast från konkurshot till framgång och Fredrik Helgesson som gjort något liknande med Nobel Biocare (läs vårt porträtt, reds anm). Och sedan Ingvar Kamprad och Leif Östling såklart. Men de är inte precis nya...

 • That's why we took their input to heart.

  GE Capitals Jeff Malehorn, VD för Commercial Distribution Finance (CDF), berättar att företaget varit noga med att ta till sig kundernas feedback i arbetet med att uppgradera onlineverktyget för kunder – Customer Online Management Systems (COMS).

  – We know that our customers see COMS as the centerpiece of their inventory management systems, säger han.

  Läs mer om projektet här

 • This approach creates a double win

  Nokias Robert Srumf utvärderar ett pilotprojekt, som optimerat produktionsplaneringen vid telekomjättens fabrik i rumänska Cluj – bland annat genom automatiserade online-verktyg för beställningar av komponenter.

  – As a world leader in our field, focus on innovation in our supply chain has been of critical importance to us, konstaterar Srumf, som bär den närmast oändliga titeln Director Global Logistics Service Provider Management & Inbound Logistics.

  Läs mer om projektet här

 • Karl-Oskar Hildor, Handelshögskolan Göteborg

  Hallå där...

  ...Karl-Oskar Hildor, som tillsammans med studiekollegan Anton Hellström, skrivit kandidatuppsats vid Handelshögskolan i Göteborg om lagerstyrningen vid ett västsvenskt modeföretag.

  Vad kom ni fram till?
  – Att företaget inte använde sig av teoretiska modeller för lagerstyrning överhuvudtaget , utan i praktiken byggde sin planering på lösa antaganden. Vi kunde peka på tydliga brister och ge förslag på åtgärder som skulle kunna sänka deras kostnader rejält – vilket företaget naturligtvis uppskattade. Nu arbetar de med förbättringar, bland annat genom att införa ett nytt affärssystem.

Sidor